torstai 19. marraskuuta 2009

Taivas vai kiirastuli?

Viime viikot ovat lennättäneet tätä tekstityöläistä pitkin Suomenmaata. Tekstitöitä on (onneksi) riittänyt, ja toisinaan on taivas tuntunut kiirastulelta - ei sentään helvetiltä.

Askareet ovat vaihdelleet vakuutusasiantuntijoiden viestintävalmennuksesta toiminnallisten opinnäytetöiden ohjaajien koulutukseen, verkkokurssitehtävien kommentoinnista opinnäytetyöraporttien arviointiin. Viimeksi mainittujen seurassa onkin vierähtänyt tunti jos toinenkin. Voitaneen puhua lievästä yliannostuksesta, joskin haitalliset sivuvaikutukset menevät hiljalleen ohi.

Tekstien pyörteissä vierähtää loppuviikkokin. Huomenna tapaan taas taideopiskelijat, joiden kanssa rakennetaan tekstilajituntemusta ja harjoitellaan tekstin tiivistämistä.

Mieltä on askarruttanut arvio, jonka Jussi Luukkonen jokin aika sitten kirjoitti Scription blogiinsa Katleena Kortesuon Tekstiä ruudulla -oppaasta. Arvostan Luukkosta alansa rautaisena osaajana ja käytän hänen Digitaalisen median käsikirjoitusopastaan opintojaksoillani. Hänen arvionsa Kortesuon kirjasta vaikuttaa jotenkin tarkoitushakuiselta, aivan kuin hän olisi arvioimassa ihan toisenlaista kirjaa kuin se, johon olen tutustunut ja jota olen ehtinyt jo testailemaan "koeryhmissä".

"Koeryhmillä" tarkoitan työyhteisöjen asiantuntijoita, joiden ydinosaaminen on muuta kuin viestintää. Nämä yleensä kiireiset, monin työtehtävin kuormitetut ihmiset kaipaavat ja arvostavat käytännönläheisiä, konkreettisia ja havainnollisia pikaoppaita. He käyttävät niitä arjen tarpeisiin, esim. sähköpostiviestittelyyn tai intratekstien laadintaan. He ovat antaneet kirjasta myönteistä palautetta.

Ymmärtääkseni Kortesuo on tarkoittanut kirjansa tuolle kohderyhmälle ja tuontapaisiin tarpeisiin. Syvällisempi oppi ammennetaan ja laajemmat yhteydet hahmotetaan toisenlaisista julkaisuista. Tilaa on varmasti erilaisille, eri painotuksin tehdyille kirjoille sekä oppaille.

Mutta arvioijilla on toki oikeus esittää perustellut näkemyksensä. Jotakin rakentavaa olisin kuitenkin mielelläni lukenut Luukkosenkin esittämästä arviosta. Ja olisi ollut innostavaa nähdä arvio suhteessa siihen kontekstiin, jossa kirja mitä ilmeisimmin elää ja toimii. Silloin olisi mukaan kirjautunut kai ansioitakin.

1 kommentti:

Katleena kirjoitti...

Tia, kiitokset palautteesta!

"Koekaniinisi" ovat olleet juuri oikeaa kohderyhmää kirjani kannalta. Tavoitteenani oli tehdä opas niille, jotka työssään viestivät sähköisissä kanavissa mutta jotka eivät ole saaneet siihen koulutusta.

Mukava kuulla, että kirja on heidän keskuudessaan koettu hyödylliseksi.