torstai 8. maaliskuuta 2012

Tekstipöpöjä ja -pönötystä

Flunssakausi on nujertanut opiskelijoita ja kollegoita sairasvuoteelle. Taisin helmikuun puolella saada tartunnan itsekin. Pöpöt jylläävät, tauti tarttuu mutta yleensä potilas sentään tokenee kohtuuajassa. Tekstien laita on ikävä kyllä usein toisin. Tekstipöpöt pesiytyvät kirjoittajan kieleen ja tekstituotoksiin harmillisen sitkeästi.

Tekstitaudit tunnistaa mm. substantiivisaasteesta, tilastokielikoukeroista ja passiivipahkuroista. Teksti voi oirehtia  lauseenvastikkeiden löperönä ja vastuuttomana viljelynä. Tekstitaudit tarttuvat kovin helposti. Olen huomannut oireita paitsi toisten, valitettavasti myös omissa teksteissäni.

Otetaanpa ote taloyhtiön tuoreesta yhtiökokouskutsusta:
Yhtiössä toteutettiin normaalia huoltotoimintaa ja valmisteltiin roskakatoksen uusintaa yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa. Piha-alueen perennapenkkien suunnitelman laati Yritys Oy. Perennapenkkejä kunnostetaan perinteen mukaisesti asukkaiden toimesta.
Tekstitaudit saavat ihan arkisen asian näyttämään pönöttävältä ja itseään isommalta. Huh. "Toteuttaa huoltotoimintaa" = taloyhtiön huoltotyöt sujuivat normaalisti. "Asukkaiden toimesta" = asukkaat kunnostivat. Substantiivisaastetta ja passiivipahkuroita, plääh.
 Tarve monimuotoiseen kommunikaatioon korostuu yksinelävien vanhuksien keskuudessa.
Eikö olisi riittänyt, että kertoisi yksinelävien vanhusten tarvitsevan monimuotoista viestintää?

Keskuudessa, parissa, puitteissa, piirissä, osalta, taholta, toimesta. "Kopiokone esiteltiin Kalle Konelan toimesta." = Kalle Konela esitteli kopiokonetta (kopiokoneen toimintaa).
Ella Erikoinen syntyi Orivedellä vuonna 1980 päästen ylioppilaaksi vuonna 1999.
Rakennuttajan on kuitenkin tiedostettava, että siirtäessään vastuuta urakoitsijalle supistuu rakennuttajan vaikutusvalta. [Kuka tai mikä vastuuta siirtääkään?]
Lauseenvastikkeet ovat vähän vaarallisia. Jos tekstillä on juridista merkitystä, ne ovat väärinkäytettyinä tosi vaarallisia. Kirjoita reilusti pää- ja sivulauseita, niin vältät vaaroja.

Tekstitaudit vieraannuttavat, loitontavat ja tylsistyttävät lukijan. Pönötystä tuskin moni kaipaa. Lukijan kokemus: Sairas teksti, paha mieli. Parannettu teksti, parempi mieli.

Ei kommentteja: