perjantai 4. kesäkuuta 2010

Terveisiä tietoyhteiskunnasta - uusin eväin työelämään

Anja Alasilta on perustanut projektin, jonka nimeksi antoi Terveisiä tietoyhteiskunnasta - Kouluttajat ja konsultit vierailevat opinahjoissa. Projektin tavoitteena on jalkauttaa verkkoviestinnän, sosiaalisen median ja ict-alan kouluttajia ja konsultteja taksvärkkiin.

Mukaan lupautuneet ja lupautuvat tekevät ilmaisen päivän jossakin koulussa (toisen asteen opinahjot ja korkeakoulut mukaan lukien). Moni kutsutuista on jo tarttunut täkyyn - toivottavasti koulutkin tarttuvat.

Miksikö? Eikö opettajien panos riitä? Ei välttämättä. On tervetullutta saada tuoretta tietoa ja ajantasaisia näkemyksiä aiheista, jotka ovat ajassamme olennaisia. Tulevaan ei voi ponnistaa vanhentunein eväin.

Minusta Anja Alasillan idea on mainio ja toivon sille menestystä. Opettajien ei pidä ottaa nokkiinsa siitä, että opinahjot avaavat ikkunoitaan ja oviaan maailmalle. Verkostoituminen on opettajille ja kouluille tärkeää, ja sitä toki ahkerasti harjoitammekin.

Hiukan hämmentää se, ettei Anjan tuntemista opettajista kovinkaan moni ole aktiivinen netin ja sosiaalisen median käyttäjä. Pitää paikkansa, että opettajan on itse etsittävä tuoretta tietoa ja keskustelukumppaneita voidakseen ottaa verkkoviestinnän tosissaan opetuksensa osaksi. Mutta oudoksuttaa, että monet äidinkielen ja viestinnän opettajatkin olisivat asiasta "pihalla". Moni opettaja kaipaa kipeästi täydennyskoulutukseen, osa tyytyy uutteraan itseopiskeluun sekä kantapään kautta oppimisen menetelmään.

Opetustyö on nykyään kiireistä, paineista ja vaativaa. Siinä on koetuksella aktiivisinkin itsensä kehittäjä. Siksikin on hienoa, että alan asiantuntijat ja ammattilaiset ojentavat auttavan kätensä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että olemme työelämätoimijoita kaikki, niin koulumaailman ulkopuoliset kuin me kouluissa toimijatkin. Koulu ei saa olla irrallinen saareke, jossa leikitään elämää ja työelämää. Siellä pitää oikeasti elää ja tehdä töitä.

2 kommenttia:

Katleena kirjoitti...

Pam! Tulit juuri haastetuksi hankkeeseen. Anja haastoi minut, ja minä pistän ilon kiertämään. :)

Tehtäväsi on siis käydä syksyn aikana jossain oppilaitoksessa (muussa kuin omassa) pitämässä luento, työpaja tai koulutus tietoyhteiskunnasta.

Tiina Airaksinen kirjoitti...

Osui ja upposi, tartun haasteeseen. Valinnanvaraa riittää, etenkin kun osittain vaihdan maisemaa :) Innostavaa!