sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Suomen kielen tulevaisuus?

Miten käy suomen kielen? Kielipoliittinen toimintaohjelma Suomen kielen tulevaisuus julkistettiin toukokuussa. Se käsittelee suomen kielen asemaa ja käyttöä eri elämänalueilla. Siinä on myös ehdotuksia kielen monipuolisen käytön turvaamiseksi vastaisuudessakin. Toimintaohjelman tarve on ilmeinen, sillä suomen kielen asema tieteen ja taiteen kielenä on kapenemassa. Korkeakouluissa opetetaan yhä enemmän englanniksi, julkaisut kirjoitetaan yhä useammin englanniksi.

Kotuksen tiedotteessa on tarkemmin tuosta kielipoliittisesta ohjelmasta.

Kansainvälistymisessä ja vieraiden kielten viljelyssä ei ole mitään kielteistä sinänsä. Globaalissa ympäristössä ei  menestytä tukeutumalla vain omaan kieleen. Mutta pidän tärkeänä, että suomenkielinen sivistys kukoistaisi myös tulevaisuudessa. Suomen kieli toimii erinomaisesti myös korkeamman sivistyksen kielenä. Sitä pitää vaalia ja huoltaa. Viralliset huoltajat - kielitoimisto ja suomen kielen lautakunta - eivät riitä, vaan koulun ja median pitää hoitaa kielen- ja tekstinhuoltotonttinsa hyvin. Eikä riitä sekään: jokaisen suomen kielen käyttäjän tulee tuntea ja kantaa vastuunsa.

Suomen kielen emeritaprofessori Auli Hakulinen kirjoittaa aiheesta osuvasti Kotuksen (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus) blogissaan.

Ei kommentteja: