torstai 26. marraskuuta 2009

Virusvaroitukset saavat varuilleen

Nettinaiivius voi johtaa mielenrauhan menetykseen ja turhaan touhuun. Meiliini putkahti ihan asiallisesta lähteestä varoitusviesti, jota kehotettiin lähettämään ystäville tiedoksi:

Lukekaa seuraava varoitusteksti!
Ilmoita kaikille kontakteillesi mahdollisimman pian!!
Huomioi lähipäivinä: jos saat viestin "POSTCARD", tai viestin joka sisältää
liitteen "Vykort från HALLMARK", älä avaa kumpaakaan, huolimatta siitä keneltä sen saat! Se on virus, joka avaa maisemakortin, joka tuhoaa C-kovalevyn koneeltasi!
Tämä virus leviää tuttujen sähköpostiosoitteiden kautta. Se on syy miksi sinun tulisi ilmoittaa kaikille osoitelistallasi oleville! On parempi saada varoittava viesti 25 kertaa kuin vastaanottaa virusviesti ja avata se!!

Ilmoita kaikille ystäville.

MUISTA: Jos lähetät tämän heille, tulet huolehtineeksi kaikista!

No niin, mitäpä tapahtuisi, jos viestin lähettäisi kaikille ystävilleen ja tulisi nin "huolehtineeksi kaikista"?
 
Ystäväni kommentoi viestiä erään ison yrityksen IT-johtajan sanoin:
"Moikka,


oli selvästi ketjukirje, joita ei saa lähettää eteenpäin (koska vuirukset tungetaan juuri ketjukirjeisiin), vaikka viestissä juuri päinvastaista kirjoitetaan."
Ketjuttamalla saanee siis aikaan kaaoksen, josta ei hyvää seuraa. Ehdin viestittämään asiasta (onneksi vain) puolelle tusinalle. IT-pomon kommentin jälkeen lähetin "uhreilleni" uuden viestin, jossa varoitin varoitusviestistä. Paljon melua, toivottavasti tyhjästä - ettei tule jälkipyykin pesua. Tuli vähän tyhmä olo, kun jälkijättöisesti tunnisti digimaailman vaaroja ja oman naiiviutensa. Oppia ikävä kaikki, ystäväni totesi.

Älä siis lähetä varoitusviestejä, älä myöskään välitä niitä. Yritysten IT-osastot varmaan hoitavat tonttinsa tältä osin ihan ilman amatöörejä.

Ei kommentteja: