maanantai 23. marraskuuta 2009

Tekijänoikeuslain työsuhdeolettamus on syvältä

On pöyristyttävää, että kulttuuri- ja urheiluministeri Wallin puuhaa tekijänoikeuslakiin muutosta, jonka myötä työntekijän tekijänoikeudet siirtyisivät työnantajalle. Jos muutos toteutuu, mistä enää riittää motivoituneita tekijöitä, jota suostuvat luopumaan näin perustavasta oikeudestaan?

Tekijänoikeus syntyy aina, kun teos ylittää teoskynnyksen, onpa sitten kyse opettajan tai virkamiehen luomasta esitysaineistosta, pitkän työn tuloksena syntyneestä taideteoksesta tai käden taitojen tuloksesta. Jos esimerkiksi nuo tuotokset on tehty työ- tai virkasuhteessa, olisi tekijänoikeus työnantajalla eikä tekijällä itsellään. Haloo! Ei voi olla eettisesti oikein vaatia tekijää suostumaan moiseen.

Toki voi käydä niin, ettei kiinnostavia, omaperäisiä ja taidokkaita tuotoksia sitten enää luoda, jos olisi ilmeistä, että ne voitaisiin tulkita työ- tai virkasuhteessa tehdyiksi. Tyhjästä on sitten paha nyhjäistä.

Tekijän itsenäisyyden ja oikeuksien puolustajat voivat allekirjoittaa netissä addressin. Toivon, että allekirjoituksia tulee kosolti. Onko niillä konkreettista vaikutusta - mene, tiedä. Mutta äänensä voi saada kuuluviin (näkyviin) ja ilmaista kantansa.

3 kommenttia:

Koivulahti kirjoitti...

Olen erittäin paljon samaa mieltä kanssasi. Omassa blogissanikin otin tähän asiaan kantaa. Jokseenkin utopistiselta tuntuu että lakia kehdataan edes valmistella. Tulee jopa mieleen että paljonko on mahdettu Wallinille maksaa jotta hän hommaan rupeaisi?!

Tiina Airaksinen kirjoitti...

Koivulahti, kiitos kommentistasi. Olen tehnyt kollegoideni kanssa muutaman oppikirjan ja kokenut luomisen iloa. Rahallinen anti on ollut sivuseikka, kun on kuitenkin saanut touhuta omalla reviirillä. Mutta jos laki muuttuu, motivaatio kyllä uhkaa hiipua. Tulee torpparifiilis :(

SAKO (Samuli Koivulahti) kirjoitti...

Itse olen tehnyt työsuhteisena luovaa työtä aika paljonkin, ennenkuin siirryin omaksi pomokseni.

Lakimuutoksen jälkeen takaisin työsuhteiseksi, tai edes freeksi siirtyminen ei olisi edes mikään vaihtoehto.

Ei sillä että hommaa tekisi rahan takia, mutta ei lastakaan anneta pois heti kun se syntyy.