maanantai 24. toukokuuta 2010

Taitoa, näkemystä ja intensiteettiä

Yhdysvaltalaisen blues-rock-kitaristin Joe Bonamassan lauantainen klubikeikka Tavastialla ylitti kaikki odotukseni (jotka olivat suuret). Hän tarjosi bändeineen lähes kaksi tuntia täyttä tavaraa. Harvoin pääsee kuulemaan niin intensiivistä asialleen antautunutta soittoa. Huikeaa taitoa ja näkemystä!

Guitar Player- tai Guitarist-lehdessä - en muista kummassa - oli viime vuonna Bonamassan haastattelu, jossa toimittaja totesi Bonamassan olevan "modern-time working-class hero". Tulee mieleen luovuustutkija Csikszentmihalyin tutkimukset, joiden mukaan huipputason luova tieteen tai taiteen tekijä tekee hellittämättömästi työtä, jotta saavuttaisi merkittävän tiedon ja taidon. Asiantuntijuutta edeltää jopa kymmenen vuoden määrätietoinen työskentely taitojen kartuttamiseksi. Siitä sitten suodattuu sellaista tietoa, jolla on merkitystä.

Bonamassan määrätietoisuus juontaa 80-luvulta. Hän täytti toukokuussa 33. Hänen tekemisessään kuuluu, näkyy ja todentuu taito, ei ilmentäminen, temppuilu tai konstailu.

Konsertin avausbiisinä oli Ballad of John Henry - tanakkaa bluesia.

Ei kommentteja: