perjantai 9. huhtikuuta 2010

Teksti-ilottelut jatkuvat

Hyvää Agricolan ja suomen kielen päivää!

Päivä alkoi rattoisasti taideopiskelijoiden äidinkielen tunneilla. Tarkastelimme tänään tiedotetta ja cv:tä tekstilajeina sekä otimme tuntumaa tieteellisiin teksteihin. Tussit eivät toimineet, fläppipaperit oli pantu kierrätykseen (= kääntöpuolet käyttöön), kone meni tilttiin ja elvyttyään ryhtyi päivittämään itseään. Mutta pienet vastoinkäymiset eivät tahtia haitanneet. Opettajalla on aina varasuunnitelmat. Kun kone ei toiminut, kaivettiin esiin piirtoheitin ja turvattiin parhaaseen: puheeseen ja keskusteluun. Tekstiesimerkit toimivat tukena ja virikkeenä.

Tänään on syytä juhlaan. Rakas kollegani, jo poisnukkunut äidinkielenopettaja Marja Paavolainen perusti tasan 25 vuotta sitten Suomen kielen konsulttitoimiston. Oma viestintäkoulutusyritys oli ollut Marjan haaveena pitkään. Hän toimi vuosia Saksalaisen koulun äidinkielenopettajana - opetti siis suomea suomenkielisille oppilaille. Yrittäjyys kiehtoi häntä, ja 9.4.1985 hän teki haaveistaan totta.

Aloitin Marjan yrityksen työntekijänä syksyllä 1987. Yhtiökumppaneita meistä tuli vuonna 1991. Koulutimme ja valmensimme yritysten ja muiden yhteisöjen ihmisiä puhe- ja kirjoitusviestinnässä, teimme kielen- ja tekstinhuollon töitä ja opetimme suomea ulkomaalaisille.

Suunnittelimme ja järjestimme koulutuspäiviä, seminaareja ja pidempikestoisia koulutuksia, jotka pidettiin joko yrityksemme tai asiakkaiden tiloissa, joskus myös eri puolilla Suomea avoimina tilaisuuksina ja toisinaan laivaseminaareina. Ennen 1990-luvun lamaa elämä oli eritahtista kuin nyt: esimerkiksi sihteereillä oli aikaa ja mahdollisuus osallistua useampipäiväisiin viestintäkoulutuksiin.

Tekstitaivas jatkaa Suomen kielen konsulttitoimiston aloittamalla tiellä. Aloitin kouluttaja-konsulttina, sittemmin rinnalle on tullut opettajan työ. Nykyään olen opettaja-kouluttaja-valmentaja. Ohjaajan rooli on yhä enemmän korostunut eri toimenkuvissani, ja toisinaan olen myös valmentaja.

Teksti-ilotteluun on tänään monta syytä. Tuorein niistä putkahti äsken postiluukusta. Se on Katleenan uusin kirja Avaa tästä. Siitä myöhemmin lisää. Tässä vaiheessa voin sanoa, että alkusivut ovat jo virittäneet lukuiloon ja panneet pohtimaan, millainen sitä oikein itse onkaan opettajana, kouluttajana ja valmentajana.

Ei kommentteja: