tiistai 30. maaliskuuta 2010

Tekstinhuoltoa musiikin tahdissa

Päivän puolikas on vierähtänyt kaupunkisuunnittelua ja kaupunkitaidetta käsittelevän väitöskirjakässärin tekstinhuoltajana. On aina ravitsevaa päästä kurkistamaan tutkijoiden teksteihin ja tutkimushankkeisiin. Sitä voi tekstityön ohessa olla kerrankin tunnontuskitta tiedon salanautiskelijana. Muuten säästän salanautiskelut yksityisiksi iloiksi ja suosin työviestinnässä avoimuutta. Tämän salanautiskelun on kruunannut mieluisa musiikki.

Kirjoittajan ja tekstinhuoltajan kannattaa mielestäni järjestää työskentelylleen mahdollisimman mukavat ja itselle sopivat olosuhteet. Kohtuullisia työrupeamia, väliin taukoja ja pieniä itsensä palkitsemisia (esimerkiksi kupillinen teetä tai kahvia ja makupaloja tai netissä piipahdus tai Hercule Poirot tai Sherlock Holmes iltapäivän ratoksi), ja työ sujuu rattoisasti. Istun koneen ääressä kuulokkeet korvissa, tarkastan tekstiä ja kuuntelen, mitä lystään.

Tämänkertaisen tekstityön tueksi olen kuunnellut seuraavan setin:
  • Queenin albumit A Night at the Opera, Innuendo ja The Works
  • The Beatlesin Valkoisen tuplan ja Let it be Naked -remasteroinnin
  • Yngwie Malmsteenin Rising Force -levyn
  • Chopinin pianokonserton nro 1
  • Chopinin masurkkoja Horowitzin tulkintoina.
Toimii. Saan työhön puhtia ja lentoa mutta myös rauhoitun ja keskityn. Yhteen tekstiprojektiin sopii melodinen, tempoltaan rauhallinen musiikki, toiseen taas jykevyys ja raisu meno. Hiusstudion markkinointivälineitä käsitellyttä opinnäytettä tarkastaessani kuuntelin Led Zeppelinin How the West Was Won -tupla-albumin ja koko joukon Stevie Ray Vaughnin tex-mex-bluesia.

Mistä valinnat kumpuavat? En osaa sanoa, ne ovat intuitiivisia. Jos jokin ei toimi, vaihdan. Valinnalla on väliä, sillä tilanteeseen sopimaton musiikki pilaa keskittymisen tai tuottaa vääriä viboja. Tänä aamuna olo oli eilisen iltatyön jälkeen väsynyt ja tukkoinen, joten Queen sopi aamun avaukseksi. Musiikki vaikuttaa mielialaan, ja Queenin musiikista piristyn poikkeuksetta.

En silti ilman muuta suosittele käytäntöä kaikille. Joku tarvitsee täydellisen, rikkumattoman kirjoitus- ja tarkastusrauhan.

Ei kommentteja: